Mediaopvoeding

Jeugd 0-6 jaar

Wist je dat door het samen kijken van een filmpje een kind er ook echt iets van opsteekt? En dat de afwisseling met andere activiteiten, zoals buitenspelen, belangrijk is?

Tijdens de Media Ukkie Dagen wordt met het thema ‘Swipe, stap, sprong’ aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. 

Webinar 'Swipe, stap, sprong'

In dit webinar neemt Denise Bontje (mediasmarties.nl) je mee in het media-aanbod voor jonge kinderen. Je krijgt antwoord op vragen die je als ouder hierover kunt hebben en je krijgt ook nog mediatips voor thuis mee.
Let op: de video van het #MUD2023-webinar, over 'Balans: bewegen met media', is hier binnenkort te zien.


Hele handige hyperlinks 🧐

Workshop | Mijn gamende kind

Mijn gamende kind

Auteur Koen Schobbers geeft een interactieve workshop waarin ouders leren hoe om te gaan met games in de opvoeding van het jonge kind. 

Wat is nu een juiste schermtijd of gametijd? Welke impact hebben games op de emoties van het kind? Deze en nog veel meer onderwerpen komen aan bod tijdens de veelzijdige workshop. 

Lees meer en meld je aan

Game | Hackshield: future cyber heroes

Game | Hackshield: future cyber heroes

Je kan heel veel doen op internet. Goede, en slechte dingen. Maar hoe weet je of iets goed of slecht is?

Met deze game wordt jouw kind zich bewust van de gevaren van het internet. Als cyberagent gaan kinderen in groepsverband de strijd tegen desinformatie aan.

Lees meer en meld je aan

MediaDiamant

Media Diamant

De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien. Dit jaar ligt de nadruk op balans.
 

Ga naar de MediaDiamant

Mediasmarties

Mediasmarties

Mediasmarties is dé online gids bomvol recensies van kindermedia. Welke app of welk boek past bij de ontwikkeling en interesse van jouw kind?

Ga naar MediasmartiesMeer leesplezier met je kind 😀

Boekstart

boekstart

Kinderen die als baby zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Begin daarom vroeg met voorlezen! BoekStart laat kinderen van 0 tot 4 jaar van boeken genieten (en hun ouders stiekem ook).

Ga naar Boekstart

Jeugdbibliotheek

Jeugdbibliotheek

Ben je op zoek naar de leukste boeken voor kinderen van 0 tot 6 jaar? Op Jeugdbibliotheek.nl vind je voorleesboeken, luisterboeken én prentenboeken. Duik ook in de schatkist van Jeugdbibliotheek!

Ga naar Jeugdbibliotheek.nl


Voorlezen en in gesprek 🗣️

Podcastserie Media Ouders

Podcastserie

Podcastmaker Marije Schuurman Hess kan haar 18-jarige zoon, die constant in een ‘YouTube-werkelijkheid’ zit, niet bereiken. Heel irritant. Of moet ze daar niet over zeuren? En hoe verlopen de gesprekken bij de BN’ers thuis?

Ze probeert antwoorden te vinden bij de gezinnen van twee BN-er gezinnen uit de media: het gezin van Jan Rot en Daan de Launay en het gezin van Özcan Akyol (Eus) en Anna van den Breemen. Luister mee in deze herkenbare zoektocht.

Het gaat in de podcasts vooral níet om wat ouder moeten, wél om situaties waar zij zich in kunnen herkennen.

Hilarisch en herkenbaar

De podcastserie van 5 afleveringen staat in het teken van herkenbare momenten op het gebied van opvoeding, kinderen en media. De gesprekken tussen ouder en kind kunnen tot hilarische, maar soms ook lastige momenten leiden.

Beluister de podcast via jouw favoriete platform!

Voorleesfilmpjes van Bereslim

Bij Bereslim kijk én luister je samen naar mooie prentenboeken, soms ook in het Engels. Mik en Melle stellen soms vragen bij het prentenboek. Log in met je bibliotheekpas en word ook Bereslim.

Neem een kijkje bij Bereslim

Het Mediagesprek

Het Mediagesprek

Wil je je kind op weg helpen in de online wereld? Het Mediagesprek helpt je bij het gesprek over veilig en leuk mediagebruik. Ontdek tips bij de onderwerpen Plezier, Veilig, Samen, Inhoud en Balans.

Check alle tips van het Mediagesprek