Het eerste gesprek
Het eerste gesprek is altijd spannend. Zeker voor de taalvrager kan het fijn zijn als de Taalcoach op een leuke manier het ijs breekt. Maar hoe doe je dat?
Belangrijk is dat je op een locatie afspreekt die vertrouwt voelt voor de taalvrager. Denk bijvoorbeeld aan de bibliotheek. Wij raden af de eerste ontmoeting bij één van jullie thuis te doen.
Het doel van het taalcoachtraject is het verbeteren van de spreekvaardigheid van jouw taalmaatje. Een gesprek bestaat uit hoor en wederhoor. Het is daarom belangrijk dat het geen vragenvuur wordt. Stel vragen en geef ook ruimte aan jouw taalmaatje om vragen te stellen. Een stilte laten vallen is goed. Dat geeft ruimte tot een gesprek.
Tijdens jullie eerste ontmoeting kun je opzoek naar aanknopingspunten die jullie beide aanspreekt. Door een kennismaking kom je wellicht tot gelijkenissen tussen jullie beide. Een andere optie is het maken van een woordspin.
Jouw taalmaatje komt waarschijnlijk uit een andere cultuur dan jij. Laat je vooroordelen thuis. Iedereen heeft zijn eigen verhaal om naar Nederland te komen. Wees geïnteresseerd en nieuwsgierig naar de ander.
Kennismaken met je deelnemer
Spreek af op een bekende locatie. Bijvoorbeeld in de Bibliotheek.
- Gelijkwaardig gesprek, vertel ook zelf! Stel geen vragen die je zelf niet zou willen beantwoorden.
- Let op je lichaamstaal
- Zoek gemeenschappelijk onderwerp
- Stel vragen
- Hoe ben je hier gekomen? | bij jou!
- Stilte | geef de ander, en jezelf, ruimte
NIVEA/ OEN/ OMA etc.
- Gebruik LSD: luisteren, samenvatten, doorvragen
- NIVEA: niet invullen voor een ander
- OEN: wees open, eerlijk en nieuwsgierig
- Laat OMA thuis: opvattingen, meningen en adviezen
- Maak je niet DIK: staat voor Denk in Kwaliteiten